BICS Versie 6

Rijkswaterstaat introduceert BICS Versie 6 - Een Frisse Stap in de Toekomst van Binnenvaart Informatie en Communicatie

Vorig jaar haalde het Binnenvaart Informatie en Communicatie Systeem (BICS) zijn 25-jarig jubileum, en ter ere hiervan heeft Rijkswaterstaat in samenwerking met Bureau Telematica Binnenvaart de gebruikersinterface van BICS een nieuwe gebruiksvriendelijkere uitstraling gegeven. Gedurende het afgelopen anderhalf jaar heeft Rijkswaterstaat actief schippers betrokken bij het testen van de nieuwe versie resulterend in een waardevolle samenwerking met enthousiaste schippers die feedback hebben geleverd tijdens de ontwikkeling van deze verbeterde versie.

Makkelijk in gebruik

BICS Versie 6 brengt aanzienlijke verbeteringen met zich mee. De gebruikersinterface is grondig vernieuwd, met een frisse uitstraling die het gebruiksgemak verhoogt. De navigatie binnen de applicatie is verbeterd, waardoor functionaliteiten intuïtiever en gemakkelijker te vinden zijn.

Vanaf 4 maart 2024 zal Rijkswaterstaat beginnen met de gefaseerde uitrol van BICS Versie 6. Nieuwe gebruikers ontvangen een link in de Welkomstbrief waarmee ze deze nieuwste versie kunnen downloaden. Bestaande gebruikers krijgen automatisch binnen enkele weken een melding, waarmee zij de nieuwste versie kunnen downloaden.

BICS-helpdesk

Het vernieuwen en verbeteren van BICS is een doorlopend proces voor Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat zal blijven samenwerken met de sector om waardevolle feedback te verzamelen en de prestaties van BICS te optimaliseren. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Bent u geïnteresseerd in het testen van toekomstige BICS-versies of wilt u bijdragen aan de ontwikkeling van BICS? Neem dan contact op met de BICS-helpdesk voor verdere informatie.

Wat is BICS?

Op verschillende vaarwegen geldt er een elektronische meldplicht voor schepen. Schippers moeten dan elektronisch hun reis- en laadgegevens melden aan de vaarwegbeheerder. Hiervoor kunnen zij het door Rijkswaterstaat gefaciliteerde systeem BICS gebruiken. BICS is een gratis systeem wat gedownload kan worden op de computer. Meer informatie over BICS en het Elektronisch melden vind u hier.

De verschillen met BICS versie 5

BICS versie 6 heeft aanzienlijke verbeteringen ondergaan, met name gericht op het verbeteren van de gebruikersvriendelijkheid. Enkele van de wijzigingen omvatten:

  • De gebruikersinterface is verbeterd voor een intu├»tievere ervaring.
  • Reizen worden nu op een moderne manier weergegeven.
  • Het vertrekpunt en de bestemming kunnen nu per land worden geselecteerd.
  • Reisoverzichten met grote hoeveelheden reizen worden sneller weergegeven.
  • Vergeten in te vullen velden worden nu op een meer gebruikersvriendelijke manier aangegeven.
  • Ondersteuning bij het invullen van BTW-nummers is toegevoegd.
  • En nog meer aanpassingen en verbeteringen in de software...

In samenwerking met diverse testschippers heeft Rijkswaterstaat in BICS versie 6 gewerkt aan een stabielere applicatie. Hierbij is onder andere aandacht besteed aan een verbeterde manier voor het ophalen van de benodigde referentiedata, ter ondersteuning van zwakke internetverbindingen.

Indien u verdere vragen heeft of uw feedback wilt delen, neem dan gerust contact op met de BICS-helpdesk.

* Let op: BICS-versie 5.6.8 en alle voorgaande versies zullen niet langer van updates worden voorzien. Het wordt daarom sterk aanbevolen om te upgraden naar BICS versie 6 zodra deze beschikbaar is voor u.