Uitleg BICS-account aanvraagprocedure

Op deze pagina vindt u een uitgebreide uitleg van de BICS-account aanvraagprocedure. Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd welke stappen er ondernomen moeten worden.

1. Een RWS-account aanmaken

Voordat u een BICS-account kunt aanvragen, dient u eerst een RWS-account aan te maken. U kunt zelf een RWS-account aanmaken via deze link. Een RWS-account is vereist om gebruik te kunnen maken van verschillende diensten van Rijkswaterstaat, waaronder BICS. Als u al een account hebt aangemaakt op Sluisplanning of Vaarweginformatie, kunt u dit ook gebruiken als een RWS-account.

Nadat u een RWS-account hebt aangemaakt, ontvangt u een e-mail waarmee u het aangemaakte RWS-account moet activeren.

Als u het wachtwoord van uw RWS-account bent vergeten, kunt u dit herstellen via deze link.

2. Een BICS-account aanvragen

Nadat u een geactiveerd RWS-account hebt, kunt u een aanvraag voor een BICS-account indienen via deze link.

Let op: Het is niet mogelijk om een BICS-account aan te vragen zonder een RWS-account te hebben. Aanvragen met een ongeldig RWS-account worden afgekeurd.
Als u uw RWS-accountgebruikersnaam bent vergeten, kunt u ook het e-mailadres opgeven waarop uw RWS-account geregistreerd staat. Rijkswaterstaat zal dan het bijbehorende RWS-account koppelen aan uw aanvraag.

Na het indienen van het aanvraagformulier ontvangt u een bevestigingsmail op het door u opgegeven e-mailadres. Rijkswaterstaat gaat vervolgens aan de slag om uw aanvraag te controleren en uw BICS-account aan te maken. Dit kan tot 5 werkdagen duren, dus houd er rekening mee dat u tijdig uw BICS-account aanvraagt.

Nadat uw BICS-account is aangemaakt, ontvangt u een e-mail van Rijkswaterstaat met daarin de BICS-Welkomstbrief. Deze Welkomstbrief bevat uw BICS-accountgegevens en verdere instructies m.b.t. het downloaden en instellen van BICS op uw apparaat.